Etichete

, , , ,


          Fiindcă fotografia, imaginea, reprezintă mijlocul cel mai la îndemână de exprimare pentru generaţia mea, evident că-s dependent de fotografii care taie respiraţia şi sap zilnic pe web pentru material nou (pentru plăcere şi pentru studiu, fiindcă ce altă bucurie mai mare decât să te inspiri şi să speri că într-o zi vei fi în stare să produci tu însuţi un instantaneu din categoria wow!)

          Am descoperit de ceva vreme o fotografă americană, Sally Mann – cei mai “supraexpuşi” într-ale fotografiei o ştiu deja, pentru ceilalţi m-am gândit să scriu aici un articol de popularizare. (Notă: toate fotografiile din acest articol îi aparţin lui Sally Mann şi sunt reproduse de pe site-ul http://www.sallymann.org/ exclusiv în scopul popularizării sus-amintite).

            Sally Mann e de origine din Virginia şi chestia asta se vede, se simte în fotografiile sale. Prin alb-negrul imaginii respiră parcă swamp-ul, hăţişul vegetal şi mental care tinde să devină o efigie a Sudului reprezentat în arta americană (fie că e vorba de literatură, film sau fotografie). Cele câteva lucrări pe care le-am ales, se referă mai puţin la peisaje cât la personaje marcate parcă de atmosfera luxuriantă a Sudului american, de viaţa departe de marile oraşe, într-o fermă pierdută în jungla tropicală.

 1 Sally Mann Candy CigaretteCandy Cigarette

           Personajele principale ale “mostrelor” pe care le reproduc aici sunt copiii lui Sally Mann şi familia ei la casa de vară din Lexington, Virginia, portretizaţi în serii de lucrări realizate la începutul anilor ’90, precum At Twelve: Portraits of Young Women sau Immediate Family. Iar printre personajele principale se remarcă Jessie fetiţa cu ţigara, o figură extrem de expresivă devenită  mai târziu model şi fotograf profesionist la rându-i.

2 Sally Mann Blowing BubblesBlowing Bubbles

 

 3 Sally Mann NaptimeNaptime

          Arta lui Mann explorează momentele magice ale copilăriei, capturând în lentilă toate ipostazele acesteia, jocurile, inocenţa, teama de necunoscut, micile neplăceri şi micile bucurii, tihna, sexualitatea incipientă.

4 Sally Mann Jessie Then And Jessie NowJessie Then

 

5 Sally Mann Family Colour  Family Colour

 

           Artista americană a avut un succes fulminant cu incursiunile fotografice în viaţa familiei sale. Deşi toate marile galerii de artă s-au înghesuit să-i expună lucrările, au existat şi controverse privitoare la expunerea nudităţii infantile în fotografiile sale. O critică un pic cam habotnică, la fel ca şi controversele iscate în jurul lucrărilor lui Jock Sturgess. Mann a raspuns acuzaţiilor şi a închis astfel gurile rele spunând că fotografiile sale sunt expresia naturală a unei mame pentru care este normal să-şi vadă copilul în toate ipostazele, chiar şi gol (sic!).

 

8 Sally Mann White SkatesWhite Skates

9 Sally Mann Sunday FunniesSunday Funnies

 6 Sally Mann Sheet Changing Day       Sheet Changing Day

 

           Cu adevărat impresionant la Sally Mann e ceva ce eu am numit empatizarea privitorului. Ai senzaţia că în poza asta ai fi putut fi tu însuţi, că sigur ai stat exact în această ipostază cândva, în copilărie. De aici derivă  – pentru mine cel puţin – melancolia faptului că nu voi găsi în albumul meu de familie asemenea poze, deşi ipostazele sunt naturale şi tocmai asta împărtăşeşte Mann cu spectatorii lucrărilor sale.

             Iar ceea ce îţi taie cu adevărat respiraţia, e sensibilitatea extremă a unor fotografii (vezi ultimul “exemplar” din articol, cu atât mai năucitoare cu cât se presupune că fotografia alb-negru nu transpune decât voalat şi indirect sentimentul a ceea ce reprezintă şi a ceea ce a simţit autorul ei în momentul în care a apăsat pe declanşator.

             Pe Sally Mann o găsiţi peste tot pe web, deşi nu întreţine un site propriu, sofisticat şi prohibitive, cum au mulţi dintre artiştii celebri ai momentului. Distinsă cu premiul de cel mai bun fotograf al Americii în 2001, Sally – a împlinit 58 de ani – locuieşte cu soţul său tot în Lexington Virginia, unde continuă să lucreze. Cum spuneam mai sus, o moşteneşte în vocaţie fiica ei Jessie (care apare în mai toate pozele pe care le-am folosit aici, şi despre care voi vorbi într-o postare viitoare).

7 Sally Mann Jessie and the DeerJessie And The Deer